Dünya sağlık örgütünün haberine göre monosakkaritler ve disakkaritler ile alınan doğal şeker diş çürüklerinde olumsuz etkiye sahip.
Şurup meyve suları gibi besinlerde şeker bulunuyor.şeker tüketimi diş çürüğünün önde gelen nedenlerinden biri. Bakteriler diş minesinin minerallerini alıyor plaket salgılayan asitleri üretiyor. Bakteri enfeksiyonu ve asitler şiddetli diş ağrısı apse çürük ve diş düşmesine nedendir. Florür içeren macun ve ürünler kullanmanıza rağmen şeker etkisini gösterir.
Çocuklarda durum daha hassastır ve kolay çürük oluşur. Günde 25 gr da sınırlı kalmak toplam besinin %5ini şekerle almak gerekir. Çocuklarda şekerleme tatlı meyve suyu şerbet dondurma gibi gıdaları alıştırmamak gerek. İleride daha sağlıklı olacak diş sorunları riskini azaltacaktır. Şeker tüketimi ayrıca obezite diyabet gibi hastalıkların da sebebidir. Şekerli içecek ve gıdaların tüketilmesi anlatılmalı ve azaltılmalıdır.
Kaynak.7gunsaglik