Kalıcı kalp pili kimlere yerleştirilebilir, ne artıları var ne eksileri var? Kalp pili hakkında geniş bilgiler..
Kalp pili, kalp atım sayısında azalmanın olduğu durumlarda kalbin normal hızlarda atmasını sağlayan cihazlardır. Dakikadaki normal kalp atım sayısı 60-100 olup, kalp hızının aşırı azalması durumunda beyin başta olmak üzere vücuttaki organlara yeterli miktarda kan ve oksijen ulaştırılamaz. Kalp pili sistemi, vücudun gerekli olan kan dolaşımının sağlanması için kalbimizin doğal uyarı sistemine benzer şekilde çalışmaktadır. Kalp pili sistemi uyarı bataryası ve kablo olmak üzere iki parçadan oluşur. Uyarı bataryası; sistemi kontrol eder. Batarya ve elektriksel uyarıyı üreten elektronik devreden oluşmaktadır. Pil kablosu; bataryadan kalbin içine elektriksel sinyali taşır. Kablo sayısı altta yatan ileti sorununun düzeyine göre 1’den 3’e kadar değişebilir. Kalp pili sistemi yerleştirilen kablo sayısına göre 1, 2 ve 3 odacıklı kalp pili olarak adlandırılır.
İhtiyaca göre çalışıyor
İki görevi vardır: uyarma ve algılama. Uyarma; kalp pilinin kablo yardımıyla kalbe elektriksel uyarı göndermesidir. Kalp pili kendi kalp atımımızın kesilmesi, düzensiz olması ve oldukça yavaşlaması durumunda bu elektriksel uyarıları ortaya çıkarır. Algılama; Yalnızca kalp hızının belirlenen sınırın altına düşmesi durumunda elektriksel uyarı oluşturur. Uygun doğal kalp atımı algılandığında elektriksel uyarı oluşturmaz. Yani “ihtiyaca göre” çalışır.
Hangi durumlarda gerekir?
Bazı durumlarda kalp hızı oldukça yavaşlar. Bu “bradikardi” olarak adlandırılır. Bu durum doğal pacemaker olan sinüs nodunun uygun çalışmamasından (Sinüs nod disfonksiyonu) veya “kalp bloku”ndan kaynaklanabilir. Kalp bloku atriyumlar ile ventriküller arasındaki elektriksel ileti yollarındaki problemleri yansıtır. Sinüs nodu tarafından oluşturulan doğal pacemaker uyarıları ventriküllere ya yavaş iletilir ya da iletilemez. Bradikardi sırasında, kalbin odacıkları vücudunuza gerekli miktarda kan sunumunu sağlamada yetersiz sayıda kasılır. Sonuçta, baş dönmesi, halsizlik, bitkinlik ve bayılma gibi şikayetler ortaya çıkar.
1 gün sonra hayata devam
Kalp pilinin yerleştirilmesi (implantasyonu) sıklığı artan ve operasyon odası veya anjiyografi laboratuvarında yapılan kolay bir prosedürdür. İşlem genellikle 1 saat kadar sürer. Prosedür normalde uyutmayan hafif sakinleştirici ilaç gerektirir. Operasyon yerine (insizyon) lokal olarak uyuşturucu madde enjeksiyonu uygulanır. İmplantasyon sonrası genellikle 1 veya 2 gecelik hastanede yatışı takiben ek sorunlar yoksa eve gönderilebilirsiniz…Kaynak.7gunsaglik
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder